Bálint Márton Általános Iskola és Középiskola

“A palatáblától a Zsolnai-tankönyvekig” (tankönyv- és taneszköz-történeti bemutatóval egybekötött szimpózium)

   
Törökbálint Önkormányzata többször adott teret pedagógiai kutatásoknak az elmúlt  évtizedekben. Itt hozta létre a nyolcvanas években dr. Zsolnai József azt a kísérleti iskolát, amelynek utódintézményébe  ma mi is  járunk. A Nyelvi Irodalmi Kommunikáció (NYIK) és az Értékközvetítő Pedagógia (ÉKP) ezek között a falak között nőttek egyikévé az alternatív pedagógiáknak.  Ezt a hagyományt követve Törökbálint Város egy tankönyv- és taneszköz-történeti kiállítással egybekötött  tudományos  szimpóziumnak adott otthont.

2012. október 10-én délelőtt iskolánk tanulói a tankönyv- és taneszköz történeti kiállításon vettek részt. A gyerekek P. Boros Ilona grafikusművész vezetésével ismerkedtek a régi idők taneszközeivel, kaptak betekintést a palatáblák és összecsavarozott padok világába.

Német NóraBallagás

„Száz út vár ránk…” énekelték közösen a búcsúzó nyolcadikosok a ballagási ünnepségen, amelyre 2012. június 8-án fél 11-kor került sor az iskola kertjében. A műsort Kruppa Rita tanárnő szerkesztette, tanítványaival varázslatos hangulatot teremtettek körénk!

Köszönjük szépen!

Német Nóra és Szíjjné Dobrovitzky Judit osztályfőnökök

8.a és 8.b tanulói

Hamupipőke (Cindarella) angol nyelvű előadás

A 6.a és 6.b osztályos tanulók angol nyelvi csoportja nagy sikerrel mutatta be a Cindarella (Hamupipőke) című színdarabot, két alkalommal 2011 decemberében, a 4.5.6. évfolyamok, valamint középiskolai nyelvi csoportok és tanáraik előtt.

Felkészítő tanár: Jungné Font Judit


Wandertag


Komm, wir wollen wandern! Évköszöntő játékos kirándulásra mentek az általános iskola németes tanulói. Kicsinyek és nagyok együtt játszottak egy gyönyörű napon a Tóparkban. Összekötötte őket az a különleges élmény, hogy ugyanazzal a nyelvvel ismerkednek már évek óta. Lessük meg őket a vetélkedők közben! Hátha mi is tanulunk egy picit!
Kommt doch mit!
  

Kreiszné Vörös Bernadett
Lazáry Orsolya
Német Nóra
tanárok

Kirándulás Grácba


Minden tanévben kirándulni indulnak a német nyelvet tanuló gyerekek Ausztria egy-egy érdekes pontjára. Ebben a tanévben Grácba invitálom Önöket.
Tartsanak velünk!

Menner Mónika és Német Nóra
tanárokok


János Vitéz
Irodalmi projekt

Az 5. évfolyamon közös olvasmányunk Petőfi Sándor: János vitéz című elbeszélő költeménye. A feldolgozás során igyekszünk olyan eszközöket is alkalmazni, amelyek a modern kor kihívásai iránt is fogékonnyá teszik a gyerekeket. Záró projektjükben tanítványaim kedvcsinálókat készítettek.
Jó szórakozást kívánok!

A következő diákok munkái kattintással megtekinthetőek:

Elek Boldizsár 5.a

Fenyvesi Szilvia 5.a

Markó Szielló 5.a

Menráth Marcell 5.a

Nyíri Levente 5.a

Német Nóra
tanár


Háború és művészet a 20. században
Irodalmi projekt

Az „Utazó Múzeum” programsorozat keretében kaptunk lehetőséget arra, hogy az irodalmi tanulmányaink kapcsán komplex képet alakíthassunk ki a 2. világháború és az azt követő időszakról. 8. osztályos tanulócsoportommal Radnóti költészetében és Kertész Imre Nobel-díjas regényében ismerkedtünk a háború borzalmaival. A Csiki Pihenőkert (Budaörs) munkatársai pedig bevezettek minket a háború időszakára jellemző propagandaplakátok és képi ábrázolások világába. Ezután közösen is elkészíthettük háborúellenes alkotásainkat. Projektünket egy látogatással zártuk Budapesten a Terror Házában. Pillantsanak bele egy komplex irodalmi órába!

Német Nóra
tanárBékés Pál A Félőlény
Irodalmi projekt

„Egyre többet olvasunk! De jó a könyv! Tényleg!” Így köszöntött november tájékán egy 5. osztályos tanítványom hétfőn reggel, az irodalom óra előtt. Olvasunk. Igen. Sokat olvasunk. Együtt olvasunk. Ezt nagyon fontosnak tartom. Békés Pál regényét szívesen dolgoztuk fel. Sok kísérő, elsősorban szókincset bővítő feladattal kísértük az élményt. Írtunk szörnyindulót és sms-t a szörnybarlangból.
Mégis a legnagyobb izgalommal a szörnykiállításra készültek tanítványaim. Ebben a tanévben a környezetvédelem témáiban foglalatoskodunk sokat, így mi is hulladékból készítettük szobrainak. Mindenki megalkotta saját szörnyetegét, így végül iskolánk galériájában is „ a szörnyeké lett a világ!”
Jöjjenek! Sétáljanak velem egyet a szörnyek között! Jó szorongást kívánok!

Német Nóra
tanár


Forradalmak kora
Irodalmi projekt


7. osztályos tanulócsoportom a Reformkor időszakának irodalmával ismerkedik ebben a tanévben. Fontosnak tartottuk, hogy az összefüggések tükrében is megfigyelhessük a magyarországi eseményeket. Az „Utazó Múzeum” programsorozat keretében nemzetközi kitekintést kaptunk. A Csiki Pihenőkert (Budaörs) múzeumpedagógusa segítségével a gyerekek évszázados forradalmi hullámban ismételték át eddig szerzett ismereteiket. Sikerült rálelnük a „Szabadság, Egyenlőség, Testvériség” eszméjére a világ különböző pontjai élő emberek gondolataiban.
Az eszme lobogóját éppen a magyar huszárok veszik át a Nagy Francia Forradalmat követően. Pillantsanak csak a kulisszák mögé!

Német Nóra
tanár


Görög mondák világa
Irodalmi projekt

Ebben a tanévben 5. osztályos tanulócsoportommal a színház világát választottuk ismerkedési témának. A mesék világába kalandoztunk el először. Színházlátogatáson vettünk részt Budapesten, a Pesti Színházban. A dzsungel könyve című musicalt néztük meg közösen. Ezt követően az „Utazó Múzeum” programsorozat keretében ismerkedtünk meg a színjátszás gyökereivel, a görög színházzal. Történelem órán megismertük az ókori görögök mindennapjait. VK órán megfigyeltük művészetük sajátosságait. Irodalom órán olvasgattunk mitológiájuk izgalmas történeteiről. Ezután a Csiki Pihenőkert munkatársai segítségével görög színházzá változtattuk egy délelőttre iskolánk könyvtárát.
A következőkben a Trójai háború története tárul Önök elé. Ön kinek nyújtaná az almát?

Német Nóra
tanár


Levest hurkapálcikából

2012. február 16.-án Andersen egereitől volt hangos a másodikosok épülete.
Bobák Ágnes drámacsoportja ezzel a kis előadással lepte meg az egész alsó tagozatot.
A kisebbek és nagyobbacskák egyaránt feszült figyelemmel kísérte, hogy melyik egérke hurkapálcika-leves receptjét fogadja el az Egérkirály.

Felkészítő tanár: Bobák Ágnes


Halloween
Boszorkányok éjszakája


Nem volt könnyű bejutni az iskolánkban rendezett Halloween partyra. Választanunk kellett, hogy megtanuljuk az ünnephez kapcsolódó szavakat, verset írunk megadott kezdettel, vagy dekorációt készítünk. Végül ez utóbbit választottam, boldogan vittem haza a belépőjegyet, és izgatottan vártam a délutánt. Aznap kicsit boszorkányosra „vettük a figurát”, fekete ruhákban jöttünk, néhányan kalapot is hoztak magukkal. A délután tökfaragással kezdődött, majd következtek a különböző vetélkedők, kvízjátékok a mi dekorációinkkal feldíszített ebédlőben. A játékok végén lámpásainkat meggyújtva mentünk ki a sötét udvarra, hogy elijesszük a gonosz szellemeket. Igazán remek délután volt.

Maja
diák


.

h k s c p s v
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 


Green box


Duna Szimfonikus zenekar

2015. márc. 15.

Diákolimpia BMÁKI

Farsang átvezető tagozat 2015.  

Együtt szaval a Nemzet 2015.