Bálint Márton Általános Iskola és Középiskola

„Vigyázat!” Digitális Tudásbánya című nyertes KA1-es Erasmus+ projektünk 2 éve

Turainé A KA1-es – munkatársaink továbbképzését célzó –, „Vigyázat!” Digitális Tudásbánya című projektünk idén a második, záró évéhez ért. A tavalyi 5 kolléga továbbképzése után (ketten exeteri hospitálással összekötött kéthetes angoltanfolyamon, ketten ciprusi angoltanfolyamon vettek részt, 1 tanár pedig német partneriskolánknál hospitált) idén szeptemberben újabb 2-2 tanár jutott el Ciprusra angoltanfolyamra, illetve Székelyföldre hospitálni.

A második félévben további 6 kollégánk mobilitását szerveztük meg: hárman Exeterbe, ketten finn partneriskolánkhoz, egy tanár pedig a német partneriskolánkhoz utazik tapasztalatokat gyűjteni. Ezzel összesen 15 kollégánk külföldi továbbképzése, illetve körülbelül ugyanennyi tanár helyi nyelvi továbbképzése valósul meg az elnyert 27761 euróból a projekt két éve alatt. Van olyan kollégánk, aki ennek a projektnek köszönheti, hogy már angolból is rendelkezik B2 szintű nyelvvizsgával.

Így egyre többen tudnak bekapcsolódni a folyamatosan zajló nemzetközi projektmunkába, amely lassan másfél évtizedes múltra tekint vissza iskolánkban. Valamint kollégáink jobb nyelvtudása nagy segítség önképzésükhöz is, hiszen sok hasznos szakmai anyag, internetes továbbképzés idegen nyelven érhető csak el.

Végezetül célkitűzésünk Moodle rendszerünk gazdagítása minden kollégánk számára hozzáférhető hasznos szakmai anyagokkal, a megszerzett új ismeretekkel, a mobilitásokban résztvevő kollégák beszámolóival. Ezzel is növekszik iskolánk digitális kihasználtsága, és megvalósul az az állandó fejlődés, ami intézményünk egészét jellemzi.

GLOBAL STUDIES 2013/14

Iskolánkban 2012 óta működik a Global studies szakkör. A szakkörre minden évben iskolánk kilencedikes diákjai jelentkezhetnek. Heti egy alkalommal találkozunk és globális problémákat dolgozunk fel tanórai keretek között német diákokkal. A téma évente változik. 2012-ben a környezetvédelem aktuális kérdéseivel, 2013-ban a népesség változásával, a migráció okaival és következményeivel foglalkoztunk. A téma feldolgozásakor különösen nagy hangsúlyt kap Németország és Magyarország Európiai unión belüli szerepének megismerése. A szakkör részét képezi továbbá egy egyhetes németországi csereút továbbá egy egyhetes magyarországi vendéglátás. A csereutak kiváló lehetőséget teremtenek a személyes találkozásra és tapasztalatcserére, a másik kultúrájának megismerésére. Célunk, hogy diákjaink ne csak ismereteket, hanem tapasztalatokat és élményeket kapjanak, megismerve a másik kultúrát nyitottabbá és felelősebb európai polgárokká váljanak.Cserediák voltam…


Idén, május 18-án, a kilencedik évfolyam 16 vállalkozó szellemű tanulója két tanár kíséretében nekivágott az országútnak. Eltöltöttünk öt napot a „sváb Szibériának” nevezett Heidenheim városában, ugyan tiszteletünkre verőfényes napsütés volt. Maga a kirándulás az évente szervezett német cserediákprogram keretein belül volt megszervezve.

A fent említett napon, pontban kilenc órakor el is indultunk az iskola elől. Kisebb meglepetésünkre a rendelt 30 fős busz helyett egy alulméretezett kisbusz várt minket… Hosszú éjszaka volt. Valamikor hajnalban, mikor átléptük a német határt, egyenesen Heidenheim felé vettük az irányt, de csak később derült ki, hogy Németország azon részén több ilyen nevezetű város is található.

Végezetül, két-három órás késéssel megérkeztünk. A német diákok reggelivel fogadtak minket, és egy kis ismerkedős játék végigszenvedése után elindultunk a fogadócsaládokhoz. Összességében mindenki meg volt elégedve a cserediákjával és a családdal.

A németek kitettek magukért. Az öt napba annyi programot zsúfoltak össze, amennyit nem szégyelltek, és ezek nagy része kifejezetten élvezetes volt. Megmászhattuk az ulmi székesegyház lépcsőit és gyönyörködhettünk Európa legmagasabb keresztény templomáról elénk táruló kilátásban. Meglátogattuk a stuttgarti állatkertet és nem utolsó sorban a Mercedes Múzeumot. Utolsó előtti napon pedig elvittek minket a híres Duale Hochschule Baden-Württembergbe, ami ismert kettős oktatási rendszeréről.

A német diákok jobbnál jobb éttermekbe vittek minket ebédre, és több közös esti grillpartit is tartottunk. Napról napra egyre szorosabb kapcsolat alakult ki a két nemzet diákjai között, és az utolsó napon az iskolában tartott buli után szomorú volt a búcsúzás. Végül elindultunk (ugyanazzal a busszal) hazafelé. Felejthetetlen emlékekkel lettünk gazdagabbak, és izgatottan várjuk a októbert, mikor mi láthatjuk vendégül újonnan szerzett barátainkat.


.

h k s c p s v
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 


Green box


Duna Szimfonikus zenekar

2015. márc. 15.

Diákolimpia BMÁKI

Farsang átvezető tagozat 2015.  

Együtt szaval a Nemzet 2015.